He sentit a dir moltes vegades que el sistema digestiu és el nostre segon cervell. Fins a quin punt? Parlem-ne.

El sistema digestiu conté una xarxa extensa de neuronesque es troben entre les dues capes musculars de les seves parets. L’estructura de les neurones digestives és totalment idèntica a l’estructura de les neurones cerebrals i té la capacitat d’alliberar els mateixos neurotransmissors, hormones i molècules químiques. El cervell dels intestins és la fàbrica més gran responsable de la producció i l’emmagatzematge de les substàncies químiques conegudes com a neurotransmissors, la majoria dels quals són idèntics als que podem trobar al sistema nerviós central (SNC), com l’acetilcolina, la dopamina i la serotonina. Aquestes substàncies ens regulen l’ànim, elbenestar emocional i psicològic. El professor Michael Gershon va revelar que el 90% de la serotonina (la famosa hormona de la felicitat) es produeix al magatzem de l ’intestí.

Si som feliços, tindrem menys problemes als intestins?

Sí. La serotonina accelera el moviment muscular de l ’intestí. Quan estàs content, elimines el que has d’eliminar.

 I podem influir en les emocions i estats d’ànim?

És una influència de dues direccions. El cervell intestinal és el més antic. Tota evolució humana ha passat per instints de supervivència, instints bàsics de nutrició, defensa, sexe, intuïció. I és després que , amb laconsciència , desenvolupem el cervell superior. Quan hi ha un problema a l’estómac, un trastorn provisional, afecta molt la ment, li produeix un núvol. Cinc milions d’espanyols tenen síndrome de còlon irritable, això al cap d’anys forma una conducta psicoemocional determinada i configura el caràcter. Aquestes persones són més ansioses, més fòbiques i tenen l’autoestima més baixa.

 Les emocions poden ser tan tòxiques o més que un “mal” aliment, oi? Ens obsessionem a menjar millor, però el pensament ens pot desordenar molt més l’aparell digestiu, no?

Somatitzem molt amb l’estómac les pors, els pensaments obsessius, etc. La majoria de problemes digestius són psicosomàtics. Equilibrem, complim un desig, mengem un dia de gala ; no estiguem anys suprimint allò que no ens convé.

Leer el resto de la entrevista